Anti inflamatuar ve antioksidan beslenme biçimi ve diyabet arasındaki çapraz kesitli ilişkiyi inceleyen çalışma, 4 Mayıs 2016 tarihinde yayınlandı.
Vücut ağırlığı ve diyabet gelişimi arasında bir ilişki var mı?
Sebze, meyve, kuruyemiş ve balık tüketiminin yüksek olması, önleyici beslenme biçimi olarak tanımlandı ve tip 2 diyabet görülme sıklığının düşmesi ile ilişkilendirildi.
Araştırma, daha yüksek vücut kitle endeksi (BMI), vücut yağ dağılımı ve diyabet gelişimi arasında bir ilişki olduğu görüşünü destekliyor.
Araştırmanın yazarlarından olan Newcastle Üniversitesi araştırmacısı Suzanna Almoosawi, “bugüne dek yapılan bir çok çalışma, belirli gıdaların faydalarına odaklanıyor ve diğer gıdalarla olan etkileşimleri göz ardı ediyordu” dedi.
Araştırma detayları
1.531 bireyin beslenmesi 4 günlük bir bir gıda anketi kullanılarak incelendi. Diyabetin önemli bir göstergesi olan glikosile hemoglobin ölçümlerinin yapılması için katılımcıların açken kan örnekleri alındı.
Boy ve ağırlık ölçümleri gibi diğer klinik parametreler de toplandı.
Beslenme şekli de biyoişaretlere bakarak nitelendirildi. Antioksidan durumu işareti olan plazma toplam karotenoidleri olumlu, inflamasyon işareti olan C-reaktif protein (CRP) ise olumsuz bir unsur olarak tanımlandı.
Beslenme, diyabeti önlemeye yardımcı olabilir.
Çalışma sonucunda, anti inflamatuar ve antioksidan özellikteki bir beslenmenin diyabetle ters bir ilişki içerisinde olduğu belirlendi. Bir başka deyişle, anti inflamatuar ve antioksidan bir beslenme, diyabeti önlemeye yardımcı olabilir.
Araştırmacılar, gıda ve bileşenlerin diyabet riskiyle bağlantılı metabolik yollarla etkileşime nasıl girdiğini anlamak için daha detaylı araştırmalar yapılması gerektiğini ortaya koydu.
Sağlıklı beslenerek diyabetin önüne geçmek mümkün mü ?
19-07-2016T12:56:07+02:00
